چرا اینترنت باید گران شود؟؟
این روزها موضوع قیمت اینترنت و گران شدن اینترنت و افزایش قیمت آن و کیفیت آن مسئله ای است که بحث داغ محافل مختلف است؛
در این مطلب سعی دارم موضوع فوق را از دیدگاه خودم به عنوان یک فعال در حوزه ارائه اینترنت بیان کنم؛
راستش مطالب زیادی را در این چندروزه از زبان مردم و کارشناسان و سیاستمداران درباره قیمت اینترنت و سرعت اینترنت خواندم و شنیدم؛ که البته اکثر آنها بدون در نظر گرفتن همه جوانب موضوع تغییر و افزایش قیمت اینترنت را محکوم و از این موضوع ناراضی بودند؛
حال ببینیم موضوع چیست؟ مشکل کجاست؟ مردم و کارشناسان حق دارند؛ ارائه دهندگان اینترنت طمع کرده اند؟ یا موضوع چیز دیگریست؟؟
۱-آیا سرعت اینترنت در ایران پایین است؟؟
در یک جواب کوتاه به این سوال باید بگوییم بله!
سرعت اینترنت ایران نسبت به بسیاری از کشورها پایین تر است ولی نکته ای که حائز اهمیت اینست که در ایران و به دلیل مدیریت ضعیف در بسیاری از زمینه های دیگر نیز از دنیا عقب تر است؛ برای مثال در در خدمات مشابه مانند خطوط تلفن؛ برق؛ آب و در موارد دیگر مانند: خودروسازی؛ لوازم و تجهیزات خانگی؛ کشاورزی و غیره و غیره وضعیت خوبی نداریم؛ پس مسئله ضعف اینترنت نسبت به دیگر کشورها برمی گردد به ضعف کلی و سیاست مدیریتی کشور در مقایسه با سایر کشورها،
با توجه به آمار و اطلاعات سایت speedtest.net ایران از لحاظ سرعت اینترنت همراه در دنیا در رتبه ۷۴ و از نظر سرعت اینترنت ثابت در رتبه ۱۴۵ قرار دارد.
۲-آیا قیمت اینترنت در کشور ما بالاست؟
قیمت اینترنت در ایران به نسبت کل دنیا جز ارزانترین اینترنت ها در دنیاست و تقریبا بین ۲۰ کشور ارزان دنیا از نظر قیمت اینترنت هستیم، اما به نظر من مقایسه قیمت اینترنت و هر خدمات و کالایی با سایر کشورها مقایسه درستی نیست چون درصورت مقایسه قیمت ها باید درآمدها و سایر هزینه ها نیز مقایسه گردد.
اما برای فهمیدن ارزان یا گران بودن اینترنت مطلبی را عرض می نمایم:
در کشور ما به دلیل ساختار مدیریتی ضعیف هرساله تورم بسیار شدیدی داریم و این تورم هرساله باعث افزایش همه ی قیمت ها چه کالا و چه خدمات گردد، کالاهایی مانند: خودرو، گوشت و مرغ و نان و… و خدماتی مانند: آب و برق و گاز و تلفن و ….
مردم حق دارند از گرانی اینترنت گله کنند، همانطور که از گران شدن سایر محصولات و خدمات شکایت دارند، قدرت خرید مردم برابر تورم قد خم کرده و مردم از یک زندگی حداقلی برخوردار نیستند، ولی در این بین اینترنت که سهم به سزایی در آسایش و کاهش هزینه های خانوار و حتی ایجاد شغل های بسیاری دارد مظلوم واقع شده است.
دلیل افزایش کالاها می تواند شامل: گرانی مواد اولیه، حمل و نقل، تجهیزات و نگهداری دستگاه ها، هزینه پرسنل و… شود و برای بخش خدمات شامل: هزینه نگهداری و تجهیزات و گسترش تجهیزات، هزینه پرسنل و دستمزدها، هزینه های مربوط به خرید سرویس و خدمات مورد نظر
پس با توجه به تورم حاکم بر کشور افزایش قیمت این کالاها و خدمات طبیعی است
حال آیا اینترنت تافته جدا بافته است؟؟ آیا هزینه های پرسنل شرکت های اینترنتی شامل افزایش حقوق هرساله نمی شوند؟؟
آیا هزینه نگهداری تجهیزات و شبکه این شرکت ها افزایش پیدا نمی کند؟؟ آیا هزینه خرید تجهیزات جدید جهت گسترش و توسعه شبکه شامل افزایش هزینه نمی شود؟؟
پس چرا همه چیز باید گران شود ولی اینترنت نه…
نکته ای که حایز اهمیت است اینست که در طی سال های اخیر اینترنت نه تنها گران نشده است بلکه ارزان تر هم شده است و همچنین آخرین قیمت گذاری اینترنت سال ۹۵ و ۹۶ صورت گرفته است و طی این سال ها که همه چیز چندین برابر شده است هنوز هیچ تغییری در قیمت اینترنت بوجود نیامده است.
در روزهای اخیر هم که همه از گران شدن اینترنت گلایه می کنند درواقع هنوز افزایش قیمتی صورت نگرفته است،در سال ۹۵ و ۹۶ سازمان تنظیم مقررات کف و سقف قیمتی برای شرکت ها تعیین نموده است که شرکت ها تاکنون جهت رقابت با سایر شرکت ها قیمت ها را بسیار پایین تر از سقف قیمتی و حتی گاها پایین تر از کف قیمتی فروخته اند، در طی این سال ها نیز هربار که قصد تغییر تعرفه ها را داشتند با اعتراض شدید مردم و دولت مواجه می شدند،
ولی اکنون کار به جایی رسیده است که شرکت های اینترنتی زیادی از پس هزینه های خود برنیامده و بسیاری از شرکت ها حتی زیانده شده اند، بر این اساس در حال حاضر تغییری در تعرفه های خود، نه بر اساس تورم حال حاضر، بلکه بر اساس جدول قیمتی سال ۹۶ ایجاد کرده اند که حال با مخالفت غیرمنطقی بسیاری مواجه شده اند.
بعضی از سیاستمداران و رِؤسا نطق کرده اند که مگراپراتور و شرکت ها خدمت جدید و بهتری ارایه کرده اند که می خواهند قیمت ها را افزایش دهند!!
خدمت ایشان عرض کنم که مگر قیمت برق افزایش پیدا می کند کیفیتش بهتر شده است؟؟ مگر قیمت خودرو افزایش پیدا می کند کیفیتش بهتر شده است؟؟ مگر قیمت نان و ماست و گوشت و برنج افزایش پیدا می کند کیفیتش افزایش می یابد؟؟
جواب همه سوال ها خیر است، به یک دلیل کاملا واضح: تورم لعنتی!
اینترنت هم چیزی جز یک کالا یا خدمت نیست که باید و باید هرساله با توجه به تورم افزایش قیمت پیدا کند.
حال اگر افزایش قیمت پیدا نکند چه می شود:
بسیار واضح است که اگر در حال حاضر اختلالات اینترنت زیاد شده و کیفیت و سرعت اینترنت کاهش یافته است به دلیل عدم همخوانی درآمد با هزینه های بسیاری از شرکت ها،از جمله شرکت های کوچکترمانند ما است، در دوران کرونا مصرف اینترنت افزایش چشمگیری پیدا کرد و باالطبع آن باید تجهیزات گسترش و بهبود پیدا می کردند تا بتوان سرویس های مورد نظر را با کیفیت مناسب عرضه نمود، وقتی بعضی تجهیزات مانند آنتن ها و فرستنده ها از ۶-۷ سال پیش تاکنون شاید در بعضی موارد ده ها برابر شده ولی قیمت فروش اینترنت حتی کاهش یافته شرکت ها قادر به افزایش یا حتی تعویض تجهیزات در جهت بهبود کیفیت و حجم پهنای باند نیستند و از کیفیت اینترنت روز به روز کاسته می شود و اگر همین روال ادامه پیدا کند روزهای بدتری نیز در پیش خواهد بود.
لطفا نظرات خود را منصفانه با ما در میان بگذارید